Zoekmachine optimalisatie

Naast dat u natuurlijk wilt dat uw website kwalitatief oogt en dat het echt uw visitekaartje is, is het van erg groot belang dat (potentiële) klanten uw website kunnen vinden. Niet alleen de inhoud van uw website bepaalt hoe een zoekmachine uw website indexeert, ook watvoor technieken er gebruikt zijn binnen uw website zijn bepalend.

Enkele tips:

 • Gebruik nooit JavaScript voor navigatie

  JavaScript is een scripttaal die door de webbrowser van de bezoeker wordt uitgevoerd. Dit heeft handige functies als het gaat om bijvoorbeeld het controleren van verplichte velden in een contact of offerte formulier. Met javascript kunt u uw wesite iets interactiever maken door een waarschuwing te geven als uw bezoeker in het formulier zijn telefoonnummer vergeten is in te vullen.

  Het gebruik van JavaScript is echter uit den boze als het gaat om navigatie. Op internet zijn erg veel mooie menu's te vinden die opgebouwd worden door middel van JavaScript. Een zoekmachine is alleen niet in staat om dit soort menu's te lezen en kan dus niet weten welke pagina's allemaal op uw website staan. Het is natuurlijk zonde als u hierdoor slechte zoekresultaten krijgt.

 • Frames hebben hun tijd gehad

  Veel zoekmachines hebben erg veel moeite met het doorzoeken van websites die opgebouwd zijn uit frames. En als pagina's al vindbaar zijn via een zoekmachine, worden ze getoond zonder de "omliggende" frames waar het u om te doen was... Maar ook is het gebruik van frames onvriendelijk voor uw bezoekers, deze kunnen pagina's moeilijk opslaan in hun favoriten of printen.
 • Zoekmachine vriendelijke URL's

  Een URL is de daadwerkelijke link van een webpagina. Zoekmachines leiden uit de naam van de link af waar de inhoud over gaat. Het is dus van belang dat de URL overeenkomt met de inhoud. Vergelijk zelf maar de onderstaande 2 voorbeelden:

  http://www.mijnbedrijf.nl/index.php?menu=main&page=14

  http://www.mijnbedrijf.nl/auto-onderdelen

  Het CMS systeem van Runesa maakt standaard gebruik van dit soort zoekmachine vriendelijke URL's.

 • Spreek de taal van uw doelgroep

  Uw website moet gericht zijn op uw doelgroep en diens taalgebruik. Een veel voorkomen fout is dat een website gedomineerd wordt met vaktermen. Probeer dit zo veel mogelijk te vermijden. Bedenk hoe uw doelgroep over u (en uw zoektermen) denkt. Een bezoeker zoekt bijvoorbeeld eerder naar een "fietsenmaker" dan naar een "rijwielhersteller".
 • Sitemaps

  Een sitemap is een pagina binnen uw website waarin een overzicht wordt geboden van alle pagina's van uw website. Dit is een doeltreffende manier om zoekmachines te vertellen welke pagina's er moeten worden geindexteerd.

  In het CMS systeem van Runesa zit een sitemap module die er voor zorgt dat uw sitemap pagina altijd accuraat is.

Natuurlijk is dit nog maar een tipje van de sluier. Als u hierdoor geïntrigeerd bent geraakt en wilt weten hoe Runesa u kunt assisteren bij het optimaliseren van uw website voor zoekmachines, neem dan vrijblijvend contact met ons op.